Gospodarstwo

Żywność wyprodukowana metodami ekologicznymi pozwala chronić nasze największe bogactwo – zdrowie.

Produkty ekologiczne, zawierają więcej ważnych dla zdrowia związków o charakterze przeciw-utleniającym, takich jak: polifenole, karotenoidy czy witaminy. Jednocześnie zawierają mniej azotanów i azotynów. Badania wykazują także wyższą zawartość witaminy C w ekologicznych owocach i warzywach w porównaniu do konwencjonalnych odpowiedników.

Należy pamiętać, że potoczne określenie „żywność ekologiczna” często bywa używane z określeniem „zdrowa żywność”. Istnieje jednak subtelna różnica. Pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest nazwą stworzoną dla celów marketingowych i sprzeczne z prawem.

Gospodarstwo nasze oraz jego otoczenie stwarzają bardzo dogodne i naturalne warunki dla produkcji żywności o wysokiej jakości odżywczej, wolnej od substancji chemicznych używanych w rolnictwie konwencjonalnym

ekojantar_przysmak ekojantar_soki ekojantar_marynata

Pismo

Przy gospodarstwie istnieje przetwórnia; owoce i warzywa ekologiczne dostępne cały rok, oraz przetwory: konfitury, dżemy, marynaty, soki i inne.

certyfikat ekologiczny

certyfikat ekologiczny